SÄHKÖLAITTEIDEN LÄMPÖKUVAUS
Lämpökamera on tehokas sähkölaitteiden tarkastuksessa nimenomaan nopean vertailukyvyn ansiosta. Laitteistojen huollon kiireellisyys ja kriittisyys määritetäänkin pääosin lämpötilaeron perusteella. Kuormitusvirtojen mittaus on myös tärkeää tehdä ja tiedot kulkevat nykyisin kätevästi lämpökuvadatan mukana suoraan raporttiin. FLIRin lämpökameramallistosta löytyy sähkölaitteiden lämpökuvaukseen useita, myös varsin edullisia malleja.
Lämpökamera ja sähkökaapit
Tarkastusta varten sähkökaappi on toki edelleen avattava ja kosketussuojat on poistettava, joten tarkastusta tekevän henkilön on syytä olla suorittanut ainakin SFS6002 mukainen sähkötyöturvallisuuspätevyyskoulutus. Lisäksi kuvaajan on syytä huomioida se, että kiiltäväpintainen metalli ei juurikaan kykene säteilemällä siirtämään lämpöä, joten kiiltävästä suorasta metallipinnasta ei voi saada luotettavaa mittaustulosta tai edes oikeita lämpötilaeroja. Tätä ilmiötä kutsutaan matalaksi emissiivisyydeksi.
Sähkölaitteiden lämpökuvaajan on myös syytä tarkastaa johtimissa kulkevat virrat, jotta kuormitustilanne olisi selvillä. Lämpökuvausta ei kannata tehdä, mikäli kuvattava laitteisto toimii alle 40 % kuormituksella, koska tällöin havaittavat lämpötilapoikkeamat näyttävät paljon normaalitilannetta pienemmiltä. Kuormituksen tulisi olla vähintään puoli tuntia yli tuon mainitun 40 % eikä sähkökaapin saisi olla auki useita minuutteja, jottei ilma pääse viilentämään kuvattavia pintoja liikaa.
Lämpökameramallin vähimmäisvaatimukset sähkölaitteistojen lämpökuvakseen määrää ST-kortti (53.62) seuraavasti:
· Ainakin yhden pisteen suora lämpötila nähtävissä näyttöruudulta (mittauspiste)
· Radiometrinen lämpökuva
· Lämpötilan mittaaminen ±2 C tarkkuudella +100°C saakka ja yli +100°C lämpötilassa ±2% tarkkuudella
· Mahdollisuus emissiivisyyden ja heijastuneen lämpötilan säätöön
· Pikselimäärä vähintään 19 200 (esim. 160×120)
· Lämpötilaerot 0,1 asteen portain
Sähkön jakelu ja lämpökuvaus
Samoin kuin sähkökaappien tapauksessa, myös sähkön jakeluverkossa voi esiintyä samanlaisia ongelmia liitosten kanssa. Hapettumat ja löystymät aiheuttavat vaaran sekä itse jakelulle että myös ihmisille. Myös muuntajien öljyn pinnankorkeus löytyy lämpökuvauksella.
Nykyisin lämpökuvaus voidaan suorittaa myös drone-lennokeilla, jotka on varustettu lämpökameralla. Dronet mahdollistavat laajojen alueiden tarkastamisen turvallisesti ja ne auttavat myös pääsemään riittävälle kuvausetäisyydelle liitoskohtien tarkastusta varten. Samalla myös kaukolämpöverkon tarkastus onnistuu vaivattomammin.
Järjestämme myös sähkölaitteiden lämpökuvauskoulutusta. Katso seuraava koulutustilaisuus ja lue lisää koulutuksesta alla olevasta linkistä.