Rakennusten kunnon arvioinnissa ja ylläpidossa tarkat diagnoosimenetelmät ovat korvaamattomia. Modernin rakennustekniikan maailmassa termiset kuvantamisratkaisut ovat nousseet välttämättömiksi työkaluiksi, jotka tarjoavat ainutlaatuisen näkymän rakenteiden ”sisään” täysin ei-invasiivisella tavalla. Nämä edistyneet laitteet paljastavat silmälle näkymättömät lämpötilaerot, tehden niistä korvaamattomia apuvälineitä rakentamisen ammattilaisille. Lämpökuvantamisen avulla voidaan havaita lämpövuotoja, tunnistaa kosteusvaurioita alkuvaiheessa, parantaa energiatehokkuutta ja arvioida rakenteiden kuntoa ilman rakenteiden purkamista.
Miten lämpökameraa käytetään rakennusten tarkastuksissa?
Ammattimainen lämpökuvaus vaatii sekä oikean tekniikan että sopivat olosuhteet luotettavien tulosten saamiseksi. Optimaalinen lämpökuvaus edellyttää vähintään 10-15 asteen lämpötilaeroa sisä- ja ulkotilojen välillä, minkä vuoksi kylmä vuodenaika on usein ihanteellinen kuvausajankohta Suomessa.
Rakennuksen lämpökuvausta suoritettaessa on tärkeää, että:
- Rakennuksen lämmitys on ollut tasaisesti päällä vähintään vuorokauden ajan
- Ilmanvaihto toimii normaalisti kuvauspäivänä
- Huonekalut on siirretty pois ulkoseiniltä noin 1-2 tuntia ennen kuvausta
- Verhot ja muut peittävät elementit on poistettu ikkunoiden edestä
Eri rakennusmateriaalit käyttäytyvät lämpökuvauksessa eri tavoin. Esimerkiksi puurakenteet, betoni ja erilaiset eristekerrokset näkyvät lämpökamerassa omalla karakteristisella tavallaan. Ammattitaitoinen kuvaaja osaa tulkita näitä eroja ja erottaa normaalit lämpötilavaihtelut todellisista ongelmista.
Mitä lämpökamera paljastaa rakennuksen kunnosta?
Termiset kuvantamislaitteet tuovat näkyviin useita rakennuksen kuntoon liittyviä tekijöitä, joita paljaalla silmällä ei voisi havaita. Lämpökameran paljastamia ongelmia ovat tyypillisesti:
- Eristepuutteet ja -virheet seinissä, katoissa ja alapohjissa
- Ilmavuodot ikkunoiden, ovien ja läpivientien ympärillä
- Kylmäsillat rakenteissa
- Piilevät kosteusvauriot, jotka näkyvät poikkeavina lämpötila-alueina
- Putkivuodot lattialämmitysjärjestelmissä tai käyttövesiputkistoissa
- Sähköjärjestelmien ylikuormitukset ja vikatilat
Eräässä tyypillisessä tarkastuksessa lämpökamera paljasti 1980-luvun omakotitalon yläpohjan eristyspuutteet, jotka olivat jääneet huomaamatta useissa tavallisissa kuntoarvioissa. Lämpökuvauksessa näkyi selvästi, kuinka lämpö karkasi tietyistä kohdista kattoa, mikä selitti asukkaiden kokeman vedontunteen ja korkeat lämmityskustannukset.
Kuinka lämpökamera auttaa säästämään energiakustannuksissa?
Terminen kuvantaminen on tehokas työkalu energiatehokkuuden parantamisessa, sillä se paljastaa täsmälleen ne kohdat, joista lämpöä karkaa. Energiasäästöjen saavuttaminen alkaa ongelmien tarkan sijainnin tunnistamisesta.
Keskikokoisen omakotitalon lämpökuvauksen perusteella tehdyt korjaukset voivat tuottaa merkittäviä säästöjä:
- Ikkunoiden ja ovien tiivistämisellä voidaan saavuttaa 5-15% säästö lämmityskuluissa
- Yläpohjan lisäeristäminen voi tuoda 10-20% säästöt
- Alapohjan ja seinien eristepuutteiden korjaaminen voi säästää 10-25% vuotuisissa energiakustannuksissa
Tyypillisesti näiden korjausten takaisinmaksuaika on 2-5 vuotta, mutta energian hinnan noustessa takaisinmaksuaika lyhenee entisestään. Kohdennetut korjaustoimenpiteet tuovat kustannussäästöjä huomattavasti tehokkaammin kuin yleiset parannustoimet ilman tarkkaa tietoa ongelmien sijainnista.
Milloin rakennuksen lämpökuvaus kannattaa tehdä?
Lämpökuvauksen ajoitus vaikuttaa merkittävästi saatujen tulosten luotettavuuteen ja hyödyllisyyteen. Optimaalisia ajankohtia lämpökuvaukselle ovat:
- Uudisrakennuksissa ennen käyttöönottoa osana laadunvarmistusta
- Vanhan rakennuksen ostoa harkittaessa kuntoarvion yhteydessä
- Ennen suunniteltua remonttia, jotta korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikein
- Remontin jälkeen varmistamaan työn laatu ja toimenpiteiden onnistuminen
- Säännöllisesti 5-10 vuoden välein osana ennakoivaa kiinteistönhuoltoa
Suomessa lämpökuvaus on luotettavinta talvikuukausina (loka-maaliskuu), kun ulko- ja sisälämpötilan ero on riittävä. Tuulinen sää voi vaikuttaa tuloksiin, joten ideaalitilanteessa kuvaus tehdään tyynenä päivänä. Suora auringonpaiste julkisivuun juuri ennen kuvausta tai sen aikana voi myös vääristää tuloksia, mikä on huomioitava kuvausta suunniteltaessa.
Lämpökameratekniikka rakennusten laadun varmistajana
Terminen kuvantamisteknologia on mullistanut sen, miten rakennusten laatua arvioidaan ja varmistetaan. Rakennusten laadunvalvonta on huomattavasti tarkempaa ja tehokkaampaa nykyaikaisten lämpökameroiden avulla. Lämpökuvantamisen tarjoama dokumentaatio toimii myös arvokkaana todisteena rakennuksen kunnosta sekä rakentajille että omistajille.
Me Infradexillä olemme Suomen johtava lämpökameratekniikan asiantuntija. Tarjoamme kattavan valikoiman korkealaatuisia lämpökameroita ja mittauslaitteita tunnetuilta valmistajilta kuten FLIR Systems, Extech ja Hikmicro. Tuotevalikoimamme kattaa niin ammattilaisille suunnatut huippuluokan lämpökamerat kuin edullisemmat ratkaisut rakennusalan eri tarpeisiin. Tutustu kannettaviin FLIR-lämpökameroihin ja HIKMICRO-lämpökameroihin!
Lämpökameroiden lisäksi tarjoamme asiantuntevaa koulutusta ja teknistä tukea, jotta asiakkaamme saavat kaiken hyödyn laitteistaan. Meillä on vuosikymmenien kokemus lämpökameratekniikasta ja sen soveltamisesta rakennusten kuntoarvioinneissa. Jos pohdit lämpökameran hankintaa tai tarvitset asiantuntevaa neuvontaa rakennusten lämpökuvaukseen liittyen, ota meihin yhteyttä. Autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut ja varmistamme, että osaat hyödyntää lämpökameratekniikkaa tehokkaasti tarjoamamme koulutuksen avulla.